Over Stella Bergsma

Stella Bergsma (1970) is schrijver, opiniemaker en frontvrouw van de band Einsteinbarbie.

PUSSY ALBUM
In maart 2016 verschijnt Bergsma's debuutroman Pussy Album, een spraakmakend boek dat haar in één klap op de kaart zet in literair Nederland.

"Bergsma kan schrijven, en als je dat kunt mag alles."
Sylvia Witteman, de Volkskrant

"Stella Bergsma is de grootste taalvernieuwer van 2016."
A.F.Th. van der Heijden

"Geweldig boek. Wat een stijl. Wat een kracht. Wat een zelfverlies. Wat een humor. Wat een seks. Lees dit vuige taalbombardement."
Ronald Giphart

'Tragisch beladen, originele woordkunst. Een feest om te lezen."
Jeroen Vullings, Vrij Nederland

 

NOUVEAU FUCK
In 2020 verschijnt Nouveau Fuck, een manifest voor dwarsdenkers, waarin de gevaarlijkste schrijfster van Nederland je laat kennismaken met de onverschrokken vrouw.

De Volkskrant: "Als ieder boek een landschap was, was Nouveau Fuck een vulkaan. En weinig zo vruchtbaar als de grond na een denderende lava-uitbarsting."

 

COLUMNS
Stella schrijft columns voor onder meer de Volkskrant, HP/De Tijd, De Morgen, NTR, en Linda, over politiek, actualiteiten, seks en andere ongemakkelijke zaken.

Stella's columns bij HP/De Tijd >>
Stella's columns bij de Volkskrant >>
Stella's columns bij De Morgen >>
Stella's columns bij Linda.nl >>

 

NOORT, VERBAAN & BERGSMA
Saskia Noort, Georgina Verbaan en Stella Bergsma touren langs de Nederlandse zalen en festivals. Zij waren onder meer te zien op Lowlands, Film by the Sea en LINDA Festival.

 

TELEVISIE

Stella is regelmatig op televisie te zien in programma's als DWDD, Ladies Night, Jinek, Mondo, Pauw, Winteruur, RTL Boulevard, De Slimste Mens, Weet Ik Veel en de TV Kantine.  In 2022 maakt zij voor Net5 de tv-documentaire Sorry voor de tieten, waarin ze het taboe op vrouwenborsten onderzoekt.

 

EINSTEINBARBIE
Met haar band Einsteinbarbie mixt Stella pop, rock en hiphop tot haar eigen hallucinogene, unbeschreiblich weibliche cocktail.

 

OVERIG WERK

In 2014 publiceerde Bergsma haar bundel Cupcakes met gedichten en songteksten en in 2015 vertaalde ze gedichten van Charles Bukowski, voor de bundel 'De Laatste Nacht van de Aarde'.


Sletvrees
Stella is de bedenkster van de term 'sletvrees', genomineerd voor woord van het jaar 2013 en in 2014 opgenomen in de Van Dale.