Over Stella Bergsma

Stella Bergsma (1970) is schrijver, opiniemaker en frontvrouw van de band Einsteinbarbie.

PUSSY ALBUM
In maart 2016 verschijnt Bergsma's debuutroman Pussy Album, een spraakmakend boek dat haar in één klap op de kaart zet in literair Nederland.

'Tragisch beladen, originele woordkunst. Een feest om te lezen."
Jeroen Vullings, Vrij Nederland

 

NOUVEAU FUCK
In 2020 verschijnt Nouveau Fuck, een manifest voor dwarsdenkers, waarin de gevaarlijkste schrijfster van Nederland je laat kennismaken met de onverschrokken vrouw.

De Volkskrant: "Als ieder boek een landschap was, was Nouveau Fuck een vulkaan. En weinig zo vruchtbaar als de grond na een denderende lava-uitbarsting."

 

MEESTERWERK VOOR DE PRULLENBAK
De gedachten die mensen weggooien zijn vaak interessanter dan de brave bedenksels die tussen kaften terechtkomen. In de dichtbundel Meesterwerk voor de prullenbak (2023) heeft Bergsma al haar proppen en kladjes gladgestreken. Haar misluksels en probeersels gebundeld. In de prullenbak, daar vind je de echte kunst.

 

COLUMNS
Stella schrijft columns voor onder meer de Volkskrant, HP/De Tijd, De Morgen, NTR, en Linda, over politiek, actualiteiten, seks en andere ongemakkelijke zaken.

Stella's columns bij HP/De Tijd >>
Stella's columns bij de Volkskrant >>
Stella's columns bij De Morgen >>
Stella's columns bij Linda.nl >>

 

THEATERS & FESTIVALS
Saskia Noort, Georgina Verbaan en Stella Bergsma waren onder meer te zien op Lowlands, Film by the Sea en LINDA Festival. In 2023 tourt Bergsma samen met Saskia Noort, wisselende gastschrijfsters en een driekoppige band langs de Nederlandse theaters met de voorstelling Unbeschreiblich Weiblich.

 

TELEVISIE

Stella is regelmatig op televisie te zien in programma's als DWDD, Ladies Night, Jinek, Mondo, Pauw, Winteruur, RTL Boulevard, De Slimste Mens, Weet Ik Veel en de TV Kantine.  In 2022 maakt zij voor Net5 de tv-documentaire Sorry voor de tieten, waarin ze het taboe op vrouwenborsten onderzoekt.

 

OVERIG WERK

In 2014 publiceerde Bergsma haar bundel Cupcakes met gedichten en songteksten en in 2015 vertaalde ze gedichten van Charles Bukowski, voor de bundel 'De Laatste Nacht van de Aarde'.


Sletvrees
Stella is de bedenkster van de term 'sletvrees', genomineerd voor woord van het jaar 2013 en in 2014 opgenomen in de Van Dale.